Etik

Övergripande frågeställningar

Hur kan man använda etiska modeller för att fatta beslut?

Hur ställer sig de etiska modellerna till olika etiska frågor?

Vad bedömer vi?

Din förmåga att resonera och föra resonemang kring vardagliga moraliska dilemman, utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.

Pliktetik

Vissa handlingar (t ex lögn, dödande, tortyr) är alltid förbjudet. Det spelar ingen roll om det inte var med avsikt eller om konsekvenserna blir värre av att man inte ljuger än att man ljuger. Det är alltid fel ändå.

Motto: ”Lagen och normen avgör vilken handling som är det rätta.”

Varför tänker man så?

Följare av pliktetiken tänker att för att samhället ska kunna fungera så ska varenda handling vi gör kunna bli en lag som gäller för alla. Ett exempel är att man inte får ljuga. För om alla skulle ljuga hela tiden då skulle inte samhället funka, därför får ingen ljuga. Samma sak gäller mord, tortyr, prata bakom ryggen på någon, stöld etc.

Exempel

Om en person är så pass sjuk att den har oerhörda smärtor och har förlorat alla kroppsliga funktioner som gör det värt att leva och vill få aktiv dödshjälp så skulle det enligt pliktetiken vara ett felaktigt beslut. Detta är på grund av att döda någon är alltid är fel. Det spelar ingen roll hur deprimerad man är, hur ont man har, dödshjälp är att döda någon som lever. Undantag kan inte ges i specifika fall för det skulle det enligt pliktetiken vara negativt för samhället.

Konsekvensetik

Man ska välja de handlingar som ger största möjliga lycka åt största möjliga antal människor. Inför ett val måste man därför beräkna konsekvenserna av sitt handlande, värdera dessa och låta dem styra de val man gör.

Motto

”Den handling är rätt som får de bästa konsekvenserna”

Varför tänker de så?

Följare av konsekvensetiken tänker att för att veta om handling är rätt så måste du beräkna vad du ska göra får att flest människor ska bli lyckliga. Enligt det tänkandet är det alltså rätt att en person har det har det mindre bra om det innebär att 5 personer har det jättebra. Fem är fler än en och alla kan inte ha det bra jämt. Problemet med det här tänkandet att man inte alltid vet vilka konsekvenser ens handlingar kommer att få.

Exempel: Om en person är så pass sjuk att den har oerhörda smärtor och har förlorat alla kroppsliga funktioner som gör det värt att leva och vill få aktiv dödshjälp så kan det enligt konsekvensetiken både vara ett riktigt och ett felaktigt beslut beroende på situationen och hur man ser på det. Man får här ta i beaktande vilka människor som skulle påverkas av personens död och och vilka konsekvenser det skulle få för dem.

Sinneslagsetik

Det är inte en regel eller konsekvensen av en handling som avgör om den är rätt eller fel utan motivet bakom. Om du har rätt inställning men handlar fel så är det rätt ändå.

Motto

Det som avgör om en handling är rätt eller fel är avsikten bakom handlingen.

Varför tänker de så?

Sinneslagsetiken har sina rötter i Nya testamentet och i Jesus sätt att handla. Allt som gör i kärlek är alltså enligt sinneslagsetiken rätt. (”Kärleken är lagens uppfyllelse” Rom 13:10). Problemet med detta tänkande är att man inte alltid vet vad en persons verkliga avsikter är med sina handlingar. Är det ok att göra vad som helst bara man har rätt motiv? En omdömeslös handling som skadar andra människor kan vara gjord med goda intentioner, alltså med en tanke att hjälpa. Går man strikt efter sinneslagsetiken är det alltå tanken bakom handlingen som ska avgöra om den är rätt eller fel, inte handlingens konsekvenser.