Grundkurs, Befolkning

Jordens befolkning ökar med 75 miljoner varje år. Det är nästan nio gånger Sveriges befolkning.

Människan har funnits på vår jord i omkring fyra miljoner år. För mer än 10 000 år sedan började människan att odla marken, då fanns det ca 8 miljoner människor på jorden.

Vid vår tideräknings början fanns det omkring 250 miljoner människor. Sedan ökade befolkningen mycket långsamt för att nå en miljard människor år 1820. Men sedan dess har folkökningen varit enorm. År 1930 fanns det två miljarder på jordklotet, tre miljarder passerades 1960, fyra miljarder 1975, fem miljarder 1987 och sex miljarder 1998.

Av jordens befolkning bor 60 procent i Asien, och där finns världens två folkrikaste länder, Kina och Indien. Kina har drygt 1,3 miljarder människor.

Forskare tror att det kommer att finnas sju miljarder på jorden 2013 och kanske åtta miljarder omkring år 2030. Idag, 2016 är vi ca 7,5 miljarder människor på jorden (källa Globalis.se/statistikGlobalis)

Utvecklingen är dock inte så ogynnsam som den först kan tyckas. För närvarande ser vi att även u-länderna håller på att få ett lägre födelsetal, och i västvärlden har detta pågått under en längre period.

I flera stora länder i Asien föder kvinnorna nu färre än två barn, exempelvis i Indien, Kina och Thailand. Motsvarande trend kan man också se i Latinamerika. I Afrika däremot är födelsetalen höga, trots att aidsepidemin härjar värre där än någon annanstans. Snabbast ökar befolkningen i Afrika och sydvästra Asien. I de folkrika u-länderna Kongo, Nigeria och Sudan i Afrika blir folkmängden dubbelt så stor på bara 20-25 år.

För att minska på befolkningsökningen måste vissa åtgärder genomföras i samhället.

En av de viktigaste åtgärderna är att levnadsstandarden måste höjas. Det har visat sig att när människorna blir rikare och livet tryggare, minskar benägenheten att skaffa barn.

Många familjer i utvecklingsländerna skaffar sig många barn därför att barndödligheten är hög. Man vill att några barn ska överleva barndomen. Därför måste barndödligheten begränsas.

Utbildning är ett viktigt instrument för att minska den alltför snabba befolkningsökningen. En utbildad familj tar lättare till sig information om barnbegränsning och preventivmedel.

Demografiska transitionen.

När levnadsstandarden för människorna i ett land förbättras förändras både dödstal (mortalitet) och födelsetal (nativitet) det får till följd att befolkningstillväxten förändras. Detta kan man visa med ett diagram:

transitionen

 

Skede 1
Under 1700talet var exempelvis Sverige ett förindustriellt jordbrukssamhälle. Dålig sjukvård, många dog i smittsamma sjukdomar. Vissa år så slog skörden fel så många dog i undernäring. Sverige låg i krig osv. Höga födelsetal(nativitet) och höga dödstal(mortalitet). Låg befolkningsökning.

Skede 2
När industrialiseringen inleddes på 1800talet började befolkningen öka snabbare än tidigare. Nya jordbruksmetoder, tekniska uppfinningar gjorde att man kunde producera mera mat. Vaccination mot epidemier som smittkoppor. Bättre hygien, långsamt blev dödstalen (mortaliteten) lägre.

Skede 3
Under hela 1800talet och in på 1900talet i Sverige fortsatte dödligheten att minska. Urbanisering och livsvillkoren förbättrades. (skola/sjukvård/hygien/dricksvatten mm). Födelsetalen börjar minska.

Skede 4
I steg 4 har landet en välfungerande sjukvård. Ålderdomen är tryggad via pensionssystem. Med bra levnadsstandard väljer de flesta att inte skaffa mer än två barn. Det gör att folkökningen nu blir liten.

Skede 5
Befolkningen minskar. Kvinnorna skaffar sig i genomsnitt färre än två barn. De äldre blir en allt större del av befolkningen.

Filmklipp

Hans Rosling beskriver detta i ett filmklipp.

Befolkningspyramider

Frågor.

1. Varför ökar jordens befolkning?

2. Beskriv jordens befolkningsmängd från vår tideräknings början.

3. Var bor de flesta människorna?

4. Hur stor blir befolkningen i framtiden?

5. Vilka åtgärder måste genomföras för att dämpa befolkningsökningen?

6. Titta på de olika befolkningspyramiderna. Vad kan du utläsa av dem? Förklara vad som händer i de olika faser som pyramiderna visar.